Rav - Fanøs guld

Vesterhavet skyller mange interessante genstande op på stranden. Mellem tang og muslinger finder man havets guld - rav - lige til at samle og og tage med.
Det rå, upolerede rav kan efter slibning og polering blive til de flotteste smykker. Det rav, som findes på de danske kyster er 30−50 millioner år gammelt, og kaldes baltisk rav. Det gyldenbrune rav kan man let forveksle med sten, dog er rav lettere og ved at bide i føles det helt anderledes end sten..

Hvor finder man rav?
Vindretningen er en vigtig del af hemmeligheden. På Fanø er den rigtige vindretning sydvestlig, men dette varierer fra sted til sted. Det kan imidlertidig også blæse for meget. Når først tidevandet trækker sig tilbage er forholdene for jagten på rav gunstige. De største muligheder for at finde rav er mellem muslinger, plantedele og tang. Erfarne ravsamlere leder også efter rav på lavt vand. Stranden på Fanø har altid været storleverandør af rav. Den flade strand og det høje saltindhold i vandet sørger for, at der skyller en stor mængde rav i land.

Har man ikke haft held med at søge rav, kan det skyldes, at man har søgt om sommeren, hvor vandet i varmt. Sommeren er ikke den bedste tid for ravsamling. Det er mere optimalt at søge efter rav, når det er koldt og råt. Alting, også rav, flyder bedst, når vandet er koldt. Derfor er sommeren ikke den bedste tid. I vintehalvåret præges vejret naturligvis også af mere blæst og flere storme, der bringer både rav og andet opskyl ind til stranden. Et godt tip er at holde øje med mågerne. Hvor der samles store flokke af måger på stranden, tyder det på meget opskyl, herunder også muslinger og rav.

Rav - Fanøs guld
Rav - Fanøs guld
Rav - Fanøs guld
Rav - Fanøs guld

Ravsmeden - Ravsliberen på Fanø - i Sønderho er bestemt et besøg værd.

I Ravsmedens forretning i Sønderho kan man også købe de specielle ravlamper (UV-lamper), som er en hjælp i jagten på at finde rav på Fanøs strand.

Hvis du allerede har været der, kan du bedømme din oplevelse!
Bedømmelse
3

Meddelelse om databeskyttelse

Dette websted bruger eksterne komponenter, som kan bruges til at indsamle data om din adfærd. Oplysninger om databeskyttelse

Nødvendige cookies er altid indlæst